Tongriempje
Over de tongriem behandeling
Alle baby’s worden geboren met een tongriem en lipbanden (frenula). Deze vormen doorgaans geen problemen, echter kan een te kort, te strak, te dik of een te ver aan de tong vergroeid tongriempje de beweeglijkheid van de tong en de lippen in de weg gaan zitten. Drinken kan daardoor lastig gaan en invloed hebben op de omringende spieren en weefsels. Met een vrij eenvoudige ingreep, namelijk frenectomie, kan dit probleem verholpen worden. In zulke gevallen kan het verstandig zijn om het tongriempje of de lipband door te halen.
Wanneer een tong-en/of lipbandje niet goed aangehecht is, wordt dit vaak na de geboorte ontdekt door moeilijke borstvoeding.
Daardoor kunnen o.a slikproblemen ontstaan, invloed hebben op het zuigreflex, een hongerige baby, slaapproblemen en groeiachterstanden. Hoe vroeger de ingreep des te meer problemen vermeden kunnen worden. Het liefste tot de derde maand.
Tot en met ongeveer 12 weken kan dit worden opgemerkt door een lactatiekundige of een verloskundige. Deze kan u dan adviseren om bij ons een afspraak in te plannen.
Tongriem behandeling bij Tandheelkunde de Woudvaart
Wanneer u de eerste keer bij ons komt, wordt er vooraf een vragenlijst ingevuld. Tijdens de eerste afspraak vindt er een intake plaats (het liefste zonder andere broertjes of zusjes) en wordt een behandelplan opgesteld. Indien u dat wenst, kan de behandeling ook meteen worden uitgevoerd. Wanneer een frenectomie wordt uitgevoerd dan gebeurt dit door middel van een laser. Daarbij wordt het tong-en/of lipbandje iets losser gemaakt. Hechtingen zijn meestal niet noodzakelijk en de laser zorgt ervoor dat de bloeding beperkt blijft.
De behandeling
Voor de behandelingen wordt met een wattenstaafje een oppervlakte verdoving aangebracht.
Met een speciaal instrument wordt de tong omhoog gehouden om zo goed mogelijk naar de tongriem te kunnen kijken. Het lipbandje kan beoordeeld worden door de lip voorzichtig omhoog te trekken. Het kan zijn dat de baby hier al van gaat huilen, maar dat maakt goed kijken vaak alleen maar makkelijker.
Door middel van de laser wordt het lipbandje in enkele seconden verwijderd met gebruik van een laser.
Daarna is het advies om de baby direct te laten drinken.
De genezing
Genezing duurt enkele dagen tot 1 à 3 weken. Het proces is afhankelijk van de leeftijd en conditie van de baby. Geef eventueel een zetpilletje paracetamol tegen eventuele napijn. Borstvoeding (of flesvoeding) hoeft niet onderbroken te worden en kan direct na de behandeling worden gegeven. Neem daarom altijd een voeding mee naar de afspraak.
Complicaties
Complicaties komen zeer zelden voor. Houd in een enkel geval rekening met een bloeding (direct of later), een infectie of littekenvorming. Het is van belang om gedurende 3 weken na behandeling stretch oefeningen te doen. Wij leggen deze oefeningen op onze praktijk uit.
Laser
Een laser is als een chirurgisch instrument en wordt als mesje gebruikt. Op deze manier wordt een incisie uitgevoerd zonder mechanische kracht, waarbij meteen hemostase wordt bereikt, omdat de bloedvaatjes worden dichtgeschroeid. Dit geeft een flinke reductie van bloedverlies en infecties (ten opzichte van knippen of snijden). Alhoewel dit alles wellicht spannend klinkt, is het dus juist een elegante manier van werken ten opzichte van de conventionele manier. In onze praktijk wordt gebruik gemaakt van de waterlaser iPlus of Epic X.
Veelgestelde vragen
-
Van welk materiaal wordt mijn kroon of brug gemaakt?De eerste keus is Porselein (Veldspaat keramiek of lithiumdisilicaat zgn E-max). Afhankelijk van de situatie kiest uw tandarts de beste porseleinsoort, meestal is dit E-max vanwege de sterkte. Bruggen vereisen meestal een nog sterkere basis. Hierbij wordt Zirkonium gebruikt. Er zijn volledig zirkonium bruggen maar meestal is Zirkonium het materiaal wat voor de onder-structuur gebruikt wordt en komt er een tweede structuur overheen bijvoorbeeld in de vorm van opbakporselein. Dit om tot een optimale esthetiek te komen. De laatste jaren zijn er meer materialen op de markt gekomen, elk met hun eigen indicatiegebied. Zo hebben we ook de mogelijkheid om kunststof kronen te maken en zijn er fabrikanten die de beide materialen met elkaar gecombineerd hebben.
-
Wat is de levensduur van kronen en bruggen?Dit hangt af van vele factoren. Mondhygiëne (onderhoud), mondgewoonten zoals knarsen en/of klemmen, gebruik en onverwachte problemen zijn natuurlijk van invloed op de levensduur. Indien u uw gebit niet goed verzorgt kan er tandbederf onder de kroon of brug ontstaan, net als bij een gewone vulling. Ook mondgewoonten in de vorm van klemmen en of knarsen zijn van invloed op de levensduur. Indien geen van bovenstaand het geval is kan de kroon of brug uw laatste restauratie zijn.
-
Mag ik direct eten en drinken na de behandeling?Ja, zodra u de deur uitwandelt kunt u alles weer doen, er zijn geen beperkingen.